Cautare

Expoziție Ionela Chiru – Artlegria

Expoziție Ionela Chiru – Artlegria, la Biblioteca Județeană Neamţ

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț găzduiește expoziția de pictură colaj și desen Artlegria a plasticienei Ionela Chiru, în perioada 15-30 iunie 2022,

în Spațiul Expozițional de la parterul Corpului A. Vernisajul va avea loc vineri, 17 iunie, de la ora 14:00, iar prezentarea va fi făcută de poetul Dorin Ploscaru.
Expoziția Artlegria, dincolo de jocul de cuvinte care reprezintă o trimitere spre ludic și spre bucurie, propune publicului o selecție de lucrări circumscrise unui spațiu plastic voit eterogen: o juxtapunere de pictură, colaj și desen, o incursiune în figurativ și nonfigurativ, un „slalom“ printre aluzii literare captive în pânze – de la Goethe până la Kazantzakis, influențe din realism sau Art Nouveau, reinterpretări inspirate din pictura prerafaelită sau expresionism (cu vagi ironii simbolist-suprarealiste), toate acestea combinate într-o „intertextualitate vizuală“ pe care artista și-o asumă până la capăt.
De la „arta de dragul artei“, recte estetism, până la arta cu mesaj social, Artlegria propune privitorului un soi de caleidoscop artistic, lipsit de pretenții „apretate“, un grupaj de lucrări din primii doi ani de licență la Facultatea de Arte Vizuale și Design, Universitatea Națională „George Enescu“ din Iași. Așadar, teme de atelier, exerciții plastice, experimente de smerit învățăcel într-ale artei.

Scurtă biografie

Ionela Chiru s-a născut în Fălticeni, județul Suceava, într-o însorită dimineață de iunie din 1983, dar a copilărit și a petrecut o bună parte din adolescență și tinerețe în mai multe localități din Moldova: Târgu-Neamț, Piatra-Neamț, Iași, orașe de care este legată sufletește printr-o salbă de nostalgii colorate.
Este absolventă de Litere la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ Iași (studii de licență, masterat și doctorat, specializarea Limbi, Literaturi și Civilizații Străine), iar în prezent este studentă în cadrul Facultății de Arte Vizuale și Design, Universitatea Națională de Arte „George Enescu“ Iași, urmând o altă mare iubire din copilărie, alături de literatură și limbi străine – arta plastică. Este, de asemenea, absolventă a Școlii de Artă „Carmen Saeculare“ Neamț, școală pe care a frecventat-o 3 ani, la secția pictură de șevalet.
Profesia actuală – profesor dr. în învățământul preuniversitar public. Portofoliul său artistic, activitatea expozițională, precum și o biografie/ CV mai ample pot fi consultate pe pagina web oficială – http://chiruart.com/

ALBUM FOTO