Cautare

Proiecte şi parteneriate

Biblioteca Judeţeană "G. T. Kirileanu" Neamţ îşi manifestă disponibilitatea de a stabili - în plan naţional şi internaţional

- relaţii de colaborare şi parteneriat cu orice organizaţie similară sau compatibilă din punct de vedere al identităţii, misiunii, strategiilor sau programelor promovate.

1992: Neamţ - Orhei (Republica Moldova)

Printr-un protocol de cooperare semnat la Piatra Neamţ în 24 Ianuarie 1992 (ziua de 24 Ianuarie are o semnificaţie profundă pentru români, ea fiind şi data la care, în 1859, s-a înfăptuit Unirea Moldovei cu Muntenia), a fost înfiinţată Filiala de carte românească “Piatra Neamţ” din cadrul Bibliotecii Judeţene Orhei.

În cei zece ani de funcţionare a Filialei, colecţiile acesteia au crescut de la 3.174 exemplare (donaţia iniţială) la aproape 20.000 exemplare. Corespunzător, au sporit şi indicatorii de performanţă ai Filialei, aceasta ajungând să fie frecventată de circa 1.750 utilizatori/an, care consultă aproape 45.000 volume/an.

În baza aceluiaşi protocol şi a relaţiilor umane excelente, între cele două biblioteci au fost realizate periodic vizite şi acţiuni de colaborare, ce au contribuit la o mai bună cunoaştere, la dezvoltarea unor relaţii profesionale şi umane deosebit de călduroase. Oraşele Piatra Neamţ şi Orhei fiind înfrăţite, Primăria din Piatra Neamţ a sprijinit cooperarea celor două organizaţii, inclusiv prin donarea unui calculator Filialei de carte românească "Piatra Neamţ" din Orhei.

2004: CENTRUL INTERNAŢIONAL DE INFORMARE BIBLIOGRAFICĂ „ION CREANGĂ” (Piatra-Neamţ, România – Chişinău, Republica Moldova)

Proiect iniţiat de Constantin Bostan, director al Bibliotecii Judeţene "G. T. Kirileanu" Neamţ, şi lansat ca propunere de parteneriat la Chişinău, în cadrul festivităţilor din 12 noiembrie 2004, dedicate aniversării a 60 de ani de la înfiinţarea Bibliotecii Naţionale pentru Copii "Ion Creangă".

2009: Programul Naţional BIBLIONET

Biblioteca Judeţeană "G. T. Kirileanu" Neamţ este una dintre cele 31 de biblioteci judeţene care au completat şi depus în termen, în regim on-line, formularele de aplicaţie pentru înscriere şi participare în cadrul Programului Naţional BIBLIONET, de accelerare a informatizării bibliotecilor publice din România.

Programul BIBLIONET - lumea în biblioteca mea este finanţat de Fundaţia Bill & Melinda Gates din Statele Unite şi implementat în România de organizaţia internaţională non-profit IREX, în colaborare cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR). Programul are ca scop stimularea dezvoltării unui sistem modern de biblioteci publice, prin facilitarea accesului populaţiei la mijloacele tehnologiei informaţionale, pornind de la faptul că 80% din populaţia României, mai ales din zonele rurale, nu are deocamdată acces la Internet.

2011: PUNCT DE INFORMARE PENTRU VOLUNTARI LA FILIALA DE CARTE STRĂINĂ" ("Volunteer InfoPoint at the Foreign Language Learning Center")

Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” Neamţ, prin Filiala de carte străină, în parteneriat cu organizaţia Corpul Păcii SUA în România, prin reprezentantul său în Piatra Neamţ, voluntar Tedros Williams, au iniţiat proiectul intitulat „Punct de informare pentru voluntari la Filiala de carte străină”, în cadrul Programului SPA (Small Project Assistance) de finanţări nerambursabile stabilit de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi Corpul Păcii România.

(The Foreign Language Branch of „G. T. Kirileanu” Neamt County Public Library, in collaboration with Peace Corps volunteer Tedros Williams, initiated the project "Volunteer InfoPoint at the Foreign Language Center " as part of the Small Project Assistance (SPA) Grant Program. The grant program was established through cooperation between the U.S. Agency for International Development/USAID and Peace Corps Romania.)

2013: „Să fim prieteni cu natura!”- https://www.facebook.com/SaFimPrieteniCuNatura

Proiectul „Să fim prieteni cu natura!” realizat de Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” Neamţ este unul dintre proiectele câştigătoare ale ultimei runde de finanţare nerambursabilă ale secţiunii „Idei de 15.000+ lei” din cadrul programului Biblionet finanţat de Fundaţia IREX România. Proiectul are ca scop educarea tinerilor în spiritul turismului montan ecologic. În primul rând adolescenţilor, dar şi beneficiarilor indirecţi (alte categorii de vârstă şi ocupaţie), le propunem o alternativă benefică de a petrece timpul liber şi de a lăsa de o parte activităţile sedentare.