A trecut la Domnul bibliotecarul și ziaristul Ion Asavei

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț regretă trecerea la cele sfinte a lui Ion Asavei (24 iunie 1950 – 6 noiembrie 2023), cel care a slujit timp de 46 de ani Biblioteca Orășenească Bicaz, și transmite sincere condoleanțe familiei!

Ion Asavei s-a născut la 24 iunie 1950 în satul Bistricioara, comuna Ceahlău. Din cauza construirii barajului hidroenergetic de la Bicaz, familia lui a fost strămutată în satul Bradu, comuna Grințieș, pe când Ion Asavei era în clasa a III-a. A continuat cursurile în Grințieș, iar apoi a învățat la Liceul Teoretic Borca, pe care l-a absolvit în 1969. După satisfacerea stagiului militar obligatoriu, Ion Asavei a urmat cursurile Școlii Postliceale de Biblioteconomie București, pe care le-a încheiat în anul 1973. A fost repartizat la Biblioteca Județeană Neamț, care avea însă posturile blocate și a fost nevoit să accepte să lucreze la Biblioteca Orășenească Bicaz, de unde s-a pensionat în anul 2019.
În paralel cu activitatea de bibliotecar, Ion Asavei s-a consacrat picturii, dar mai ales jurnalisticii. A fost redactor la „Monitorul de Neamț“ încă de la înființarea acestuia, în anul 1996. A mai colaborat la „Telegraful“, „Gazeta de Bicaz“, „Răcnetul Carpaților“, „Moftul Neamțului“, „Piatra Corbului“, „Revista Valea Muntelui“.
A publicat volumul de versuri „Joc de cuvinte“, Editura Sensul Piatra-Neamț, 2019 și este coautor al volumului „Orașul mării dintre munți - Bicaz 400: album aniversar“, Editura Cetatea Doamnei, Piatra-Neamț, 2011.

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu Neamț“

este continuatoarea unor vechi tradiţii de lectură publică în judeţul Neamţ. Astfel, din articolul publicat de Constantin Turcu în Anuarul Liceului „Petru Rareș“ pe anul 1933-1934 (pp. 159-169), intitulat „Biblioteca Liceului din Piatra-Neamț“, aflăm că „Cea dintâi bibliotecă, despre care am găsit urme, este Biblioteca pentru învățătura poporului Român, înființată, după toate probabilitățile, în anul 1869.“

Abonare la newsletter

Înscrieți-vă pentru a primi e-mail pentru cele mai recente informații.